fbpx

Kemas Kini Android Q Akan Tampilkan Fast Share, Ciri Seperti AirDrop

Dalam APP Files by Google, ada satu fungsi yang anda boleh gunakan untuk menghantar fail kepada pengguna yang ada APP yang sama. Ia melancarkan proses perkongsian fail kerana semuanya berlaku automatik kerana anda tak perlu hidupkan Bluetooth, cari nama penerima dalam senarai sebelum mulakan penghantaran.

Namun, dalam kemas kini Android Q kelak bakal menampilkan satu ciri yang seakan serupa dan bakal digelar Fast Share. Ia adalah ciri yang terbenam di dalam sistem operasi dan tak perlu sebarang pemasangan APP khas untuk menikmatinya, sama seperti fungsi AirDrop Apple, Huawei Share, dan Mi Drop.

Proses penghantaran fail berlaku menggunakan sambungan Wi-Fi tapi proses menghubungkan antara dua telefon berlaku dengan sangat mudah. Sebelum ini, Android Beam menggunakan NFC untuk mencetuskan hubungan sebelum memulakan penghantara fail menggunakan Bluetooth. Ia adalah perlahan dan miliki jarak penghantaran terhad.

Pada Fast Share, Bluetooth akan digunakan untuk mencetuskan hubungan sebelum fail dihantar melalui sambungan Wi-Fi. Manfaat Fast Share berbanding sebelum ini adalah pengalaman berkongsi fail yang lebih pantas dan lancar.

Dijangkakan Fast Share turut akan tampil pada produk-produk yang berkaitan seperti Chromebook dan Wear OS, selain Android.

Sumber: XDA Developer

BACA  Tanpa Lelaki Ini, Facebook Pun Mungkin Tak Wujud Sekarang