fbpx

Akses Instagram disekat gara-gara InstaStory Toy Story 4

Merakam video di dalam pawagam merupakan satu kesalahan. Jika ditangkap, pesalah boleh dikenakan hukuman denda minimum RM10,000 dan maksimum RM100,000 atau penjara maksimum lima tahun.

Bagaimanapun, seorang wanita di Malaysia boleh dianggap bertuah kerana beliau hanya disekat akses ke akaun Instagram. Ini kerana beliau berkongsi di Instagram Story, sebuah rakaman video pendek Toy Story 4 yang ditonton di pawagam.

Wanita tersebut berkongsi di laman Facebooknya dan memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengikut jejak langkahnya. Beliau menyesal dengan tindakan tersebut dan mengambil peluang itu untuk berkongsi peringatan agar orang ramai tidak lagi merakam filem di dalam pawagam.

Muat naik Instagram Story beliau telah dikesan oleh Walt Disney yang seterusnya mengambil tindakan dengan membuat laporan perlanggaran hak cipta. Keesokan harinya, wanita tersebut menerima emel dari Walt Disney berkenaan pelanggaran hak cipta tersebut dan akaun Instagramnya disekat selama 3 hari.

Di Malaysia, mereka yang merakam video di dalam pawagam boleh diambil tindakan dibawah Seksyen 43A Antirakaman Kamera, Akta Hak Cipta 1987 pindaan 2012. Kesalahan itu boleh dikenakan tindakan yang membawa hukuman denda minimum RM10,000 dan maksimum RM100,000 atau penjara maksimum lima tahun.

Sumber: The Sun

BACA  iPhone 11 Miliki Bateri Antara Yang Terkecil Dalam Kelas Flagship