Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pulau Pinang miliki capaian jalur lebar wayarles Terragraph yang terbesar di dunia

Terragraph adalah satu teknologi wayarles yang boleh menyediakan internet berkelajuan tinggi seperti kabel gentian optik. Dengan menggunakan node sebesar router Wi-Fi di rumah, teknologi Terragraph boleh dikembangkan dengan mudah dengan memasangnya di tiang lampu atau tepi bangunan tanpa perlu menggali jalan atau lubang di bangunan.

Georgetown merupakan bandar pertama di Malaysia dan di Asia menggunakan teknologi ini, hasil kerjasama Facebook dan YTL Communication (YES). Ujian percuma telah dijalankan sejak bulan Februari lepas dan kini, Terragraph telah menyediakan Wi-Fi awam percuma di 50 lokasi di Georgetown.

Nod Terragraph di tiang lampu

Antara lokasi pemasangan Terragraph ialah di Love Lane, Lebuh Chulia, Masjid Kapitan Kaling, Lebuh Campbell, Kuil Luan Yin, Pasar Malam Lebuh Chulia dan Armenian Street Art. Sehingga kini, sebanyak 472 nod Terragraph telah dipasang di Georgetown, menjadikannya rangkaian Terragraph terbesar di dunia.

YES telah mencatatkan beberapa maklumat sepanjang ujian penggunaan Terragraph di Gerogetown antaranya:

  • Purata penggunaan 320MB untuk setiap sesi, penggunaan tertinggi dicatatkan sebanyak 9GB untuk seorang pengguna
  • Penghantaran data muat turun sepantas 170Mbps dan muat naik berkelajuan sehingga 160Mbps
  • Lebih 19,000 pengguna dicatatkan dengan 65% pengguna kembali menggunakannya

Selepas memperkenalkan Terragraph, YES kemudiannya mengumumkan Gigawire. Ia adalah teknologi yang membolehkan kabel tembaga (copper) memiliki prestasi jalur lebar berkelajuan seperti gentian optik. Ia adalah gandingan padu bersama Terragraph untuk meluaskan capaian internet jalur lebar terutama di kawasan luar bandar.

Dengan Gigawire, bangunan-bangunan lama yang masih menggunakan kabel tembaga boleh menikmati kelajuan jalur lebar lebih tinggi tanpa mengganti kabel, sekaligus menjimatkan kos. Ia boleh menjadi satu lagi bentuk penyelesaian buat TM, untuk menaik taraf pengguna Streamyx yang masih tersekat dengan kelajuan lama maksima 8Mbps.

BACA  Mediatek Dimensity 1000 Plus Diumum Dengan Naik Taraf Minimum

Sumber: Gambar