Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Maxis dan Gamuda bekerjasama bangun Bandar Pintar 5G

Gamuda Cove, pembangunan perbandaran terbaru Gamuda Land yang digelar “Tempat perlindungan alam semula jadi dan bandar pintar”, akan menjadi bandar 5G pertama dikuasakan rangkaian Maxis apabila 5G dilancarkan kelak. Langkah ini dibentuk menerusi perkongsian strategik dengan melantik Maxis sebagai pembekal sambungan dan penyelesaian pilihan di Gamuda Cove.

Gamuda Land dan Maxis telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk Maxis menyediakan dan menggunakan infrastruktur dan perkhidmatan rangkaian 5G di Gamuda Cove pada masa akan datang. Maxis juga akan menyediakan rangkaian fiber di sebahagian kawasan Gamuda Cove dengan sambungan jalur lebar berkelajuan tinggi.

Perkongsian ini sebenarnya bermula dengan kerjasama sebelumnya pada tahun 2018, di mana Maxis menyediakan pelan fiber MaxisOne Home yang disesuaikan untuk perbandaran Gamuda Land di Kota Kemuning.

Sebaik sahaja 5G boleh didapati di Gamuda Cove, ia bukan sekadar memberi perhubungan yang lebih baik dengan kelajuan sehingga 10 kali lebih tinggi daripada rangkaian 4G pada hari ini. Ia turut membuka peluang kepada komuniti untuk teknologi pintar yang tidak dapat dibayangkan.

Pelan rancangan Gamuda Cove

Rangkaian 5G akan membolehkan pemindahan data kelajuan yang lebih tinggi, latensi rendah dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi. Antara penggunaannya seperti sensor dan peranti Internet of Things (IoT), kenderaan autonomi serta aplikasi robot yang perlu menggunakan dan memuatkan sejumlah besar data, akan boleh di dapati di mana-mana sahaja di dalam bandar tersebut.

Maxis telah lama memulakan perjalanan 5G. Pada bulan Mac 2019, Maxis adalah yang pertama memulakan percubaan 5G secara langsung di negara ini untuk menyediakan analisis yang mendalam tentang ciri-ciri 5G, termasuk penggunaan spektrum dalam band yang lebih tinggi, kewujudan bersama dengan perkhidmatan semasa, serta menggunakan kes seperti kelajuan Internet Mudah Alih Gigabit dan aplikasi VR Definisi Ultra Tinggi.

BACA  Telefon gaming dengan kipas turbo, skrin 144hz dan Snapdragon 865 5G ini dijual di bawah RM2700

Gamuda Cove adalah pembangunan perbandaran terbaru Gamuda Land yang terletak di Lembah Klang Selatan, di sepanjang Lebuhraya Elite dan bertentangan dengan Cyberjaya, serta dekat dengan KLIA dan KLIA2. Perbandaran 1,530 ekar itu dijangka menjadi bandar pintar yang diilhamkan oleh alam semulajadi Malaysia dengan sistem transit pintar, perancangan mobiliti serta landskap mampan yang mewujudkan ekosistem sihat untuk masyarakat.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Gamuda Cove, boleh dapati di laman www.gamudaland.com.my atau lawati Galeri Pengalaman Gamuda Cove. Untuk maklumat lanjut mengenai Maxis, layari www.maxis.com.my.