Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

RFID akan dipasang dan Smart Tag dihapuskan di semua lebuhraya dalam masa dua tahun

Semua plaza tol akan dipasang dengan sistem identifikasi radio frekuensi (RFID) tidak lama lagi. Perkara ini diterangkan oleh Menteri Kerja Raya, Baru Bian dalam sidang media selepas merasmikan Persidangan Konsesi Lebuhraya 2019.

Ketika ditanya adakah ia akan mengambil masa tiga ke lima tahun, Baru Bian menjawab, ia tidak akan mengambil masa selama itu. Tapi beri masa kepada beliau untuk memastikan ia akan dilaksanakan dengan sempurna demi manfaat semua pengguna jalanraya.

Beliau juga menyatakan, plaza tol tanpa pondok tol hanya boleh dimulakan selepas sistem RFID digunakan secara meluas di semua lebuhraya. Laluan khas untuk Smart Tag akan dimasuhkan hanya selepas penghadang dan pondok tol tidak lagi digunakan, sebagai sebahagian Sistem Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) yang dijangka akan dimulakan dalam masa dua tahun lagi.

Kerajaan kini perlu membangunkan standard dan peraturan baru untuk industri lebuhraya, terutama sekali di bidang permodelan pembangunan maklumat, protokol komunikasi, analisa big data dan pengurusan aset strategik dan taktikal.

Cara baru tidak perlu dicipta untuk membangunkan standard baru ini. Beberapa standard sedia ada boleh digunakan dan diubahsuai untuk memenuhi keperluan semasa, tambah Baru Bian lagi.

Sumber: The Star

BACA  Diskaun 20% untuk pengguna RFID di Jambatan Pulau Pinang mulai 14 Julai