fbpx

Kenapa Saya Sarankan Anda Jauhi Wabak FaceApp

Intro

Seperti biasa, netizen memang gemarkan benda-benda cabaran. Dulu kita ada #10YearChallenge dan kini kita ada FaceApp. Anda masih tak nampak perkaitannya? Dulu anda muat naik gambar perbezaan wajah berjarak 10 tahun kononya nak tunjukkan apa pencapaian anda selama itu, sekarang AI akan tolong “tua”-kan anda meggunakan magis pengkomputeran.

Nampaknya wayang yang sama berulang lagi. Teori saya adalah FaceApp Inc. telah mengekstrak semua data yang anda taburkan secara percuma di alam maya untuk melatih AI-nya dan seterusnya mengujinya secara percuma keatas anda.

Untuk anda yang tertinggal bas, FaceApp adalah APP yang boleh anda muat turun di Android dan iOS. Ia mengubah wajah anda, secara digital, menjadi tua menggunakan rangkaian neural yang canggih. Disebabkan pemprosesan imej dilakukan di luar telefon ataupun di pelayan cloud, gambar anda akan berpindah daripada telefon ke pihak ketiga untuk disunting.

Apabila ada salinan digital gambar anda di pihak ketiga, adakah anda yakin yang FaceApp akan “tua”-kan anda semata-mata ataupun mereka akam ambil kesempatan mengekstrak data lain untuk disuap pada AI?

Itu baru satu kegusaran, ada banyak lagi yang perlu anda ambil tahu. Maka, anda perlu sedar yang sekiranya ada perkhidmatan percuma yang viral, maka adalah “pengeras”-nya. Tak percaya? Saya buktikan di laman seterusnya.

Contents

BACA  Pemberian Kad SIM Percuma Di Tanjung Piai Jadi Tanda Tanya