fbpx

SKMM rampas 27 set pengimbas RFID yang tidak miliki perakuan SIRIM

Memiliki dan menjual peralatan komunikasi yang tidak diperakui SIRIM adalah satu kesalahan. Sebarang penggunaan kelengkapan komunikasi yang tidak diperakui boleh menyebabkan gangguan frekuensi kepada rangkaian komunikasi dan menjejaskan kualiti perkhidmatan.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) semakin giat dalam usaha penguatkuasaan yang berterusan untuk mewujudkan kesedaran dalam kalangan golongan peniaga. Baru-baru ini, SKMM dengan kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Daerah Subang Jaya Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan pihak SIRIM, telah menyerbu premis sebuah syarikat penyedia penyelesaian perisian berikutan aduan awam.

Dalam serbuan tersebut, syarikat EID Technology Sdn Bhd yang beroperasi di UEP Subang Jaya, didapati memiliki 27 set pengimbas Identifikasi Frekuensi Radio Jarak Jauh UHF (UHF RFID Long Range Reader) yang tidak diperakui di dalam premis syarikat.

Kesemua barang yang dirampas itu telah disita untuk tujuan analisis bagi membantu siasatan di bawah Peraturan 16, Peraturan-Peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 kerana kesalahan memiliki dengan tujuan untuk menjual kelengkapan komunikasi yang tidak diperakui SIRIM.

Jika disabitkan kesalahan, seseorang itu boleh didenda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum enam (6) bulan atau kedua-duanya.

Orang ramai dinasihatkan untuk memastikan kelengkapan komunikasi yang dibeli dan dimiliki telah diperakui oleh SIRIM. Muat turun aplikasi mudah alih Check Your Label di Apple Appstore atau Google Playstore, atau layari laman sesawang ecomm.sirim.my untuk maklumat lanjut.

Sumber: SKMM

BACA  Digi perkenal pelan perayauan data yang lebih lama dan murah