Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei sediakan baucer SGD500,000 sebagai tanda minta maaf

Minggu lepas, Huawei Singapura mengadakan promosi sempena sambutan Hari Kebangsaan Singapura ke-54, di mana mereka menawarkan telefon pintar Huawei Y6 Pro pada harga SGD54 sahaja, dari harga asal USD198. Promosi ini diberikan khusus mereka yang berumur 50 tahun ke atas sahaja.

Promosi ini mendapat sambutan luar biasa, sehingga ramai warga tua yang beratur di luar kedai sejak awal pagi. Tetapi ia menghampakan kerana stok promosi dikatakan telah habis walaupun kedai belum dibuka.

Ramai orang tidak berpuas hati kerana Huawei menyediakan stok yang sangat sedikit, serta membuatkan orang tua menunggu dan beratur untuk membeli tetapi tidak berjaya mendapatkannya.

Huawei Singapura akhirnya mengakui kesilapan mereka kerana tidak menjangka sambutan luar biasa tersebut. Menerusi Facebook, mereka meminta maaf kepada semua di atas insiden mengecewakan orang ramai berkenaan promosi tersebut.

Mereka telah menyediakan sebanyak 2,000 unit untuk promosi tersebut tetapi ternyata tidak dapat memenuhi permintaan serta tidak mengambil berat pengalaman pengguna untuk mendapatkannya.

Untuk menebus kesilapan tersebut, Huawei Singapura memberikan baucer SGD100 kepada mereka yang berdaftar pada 3 hari promosi, 26-28 Julai lepas. Huawei akan menghubungi mereka dalam masa 2 minggu selepas 2 Ogos untuk urusan pemberian baucer ini.

Dengan baucer ini, ia menjadikan harga telefon pintar Huawei Y6 Pro kepada SGD98, sedikit tinggi dari harga promosi asal SGD54. Tetapi baucer ini tidak terhad pada Y6 Pro sahaja, boleh digunakan untuk membeli produk Huawei yang lain.

Ini langkah yang baik dari Huawei untuk mengembalikan reputasi mereka yang tercalar, lebih-lebih lagi di waktu mereka berhadapan dengan sekatan di Amerika Syarikat. Apalah sangat baucer SGD500,000 untuk 5000 orang dibandingkan dengan kemarahan orang ramai untuk jangka masa panjang.

BACA  Keputusan pelanjutan PKPP diketahui 28 Ogos 2020, 8 malam

Sumber: alvinology