Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Di Pulau Pinang, Fi Letak Kereta Dibayar Guna Telefon

Tempat letak kereta berbayar biasanya menerima rungutan orang ramai tentang susahnya untuk dapatkan tiket gores ataupun jauhnya kiosk membayar fi letak kereta. Tapi perkara itu bukan lagi alasan untuk kereta yang diletakkan di Pulau Pinang apabila pembayaran boleh terus dilakukan melalui telefon.

Penang Smart Parking System (PSP) adalah kemudahan yang disediakan oleh kerajaan tempatan Pulau Pinang untuk memudahkan pembayaran tempat letak kereta dilakukan. Ia menggunakan teknologi Internet of Things untuk mengenal pasti kereta yang manakah sudah bayar fi parking dan kereta manakah yang masih belum.

Menurut Ketua Menteri Pulau Pinang, Tuan Chow Kon Yew, sungguhpun ia akan mengambil sedikit masa untuk pengguna membiasakan diri dengan kaedah baru ini, ia adalah langkah yang perlu diambil kearah menyuburkan penggunaan teknologi untuk mempermudah urusan seharian.

APP PSP boleh dimuat turun di iOS, tapi tidak pula ditemui di Android walaupun banyak laman yang melaporkan yang ia turut ada di itu.

10,000 pendaftaran pertama akan menerima baucar RM5 untuk ada cuba gunakan semasa meletakkan kereta.

Sumber: MalayMail, Gambar

BACA  Penyelidik UPM guna sisa nenas hasilkan rangka dron, alternatif bantu kurangkan sisa buangan