Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Grab Malaysia Intai Peluang Untuk Lancarkan GrabBike

Sejajar dengan hasrat kerajaan untuk menghalalkan teksi dua roda tempoh hari dengan memetik nama Go-Jek dan Dego, Grab Malaysia turut tak mahu terlepas peluang untuk menyertainya. Ia tidak mengejutkan kerana servis teksi motorsikal Grab kini sedan gmenerajui pasaran Indonesia, Vietnam, dan Thailand.

Disebabkan telah beroperasi di beberapa buah negara, Grab merasakan yang kerangka keselamatan yang telah dibangunkan mereka boleh dimanfaatkan di Malaysia, sekiranya kerajaan bercadang meneruskan usaha memperkenalkan e-hailing menggunakan motorsikal itu di Malaysia.

Selain langkah keselamatan yang diambil Grab sendiri, Grab turut mencadangkan kerajaan supaya hadir dengan undang-undang kawal selia yang ketat untuk menjamin keselamatan pengangkutan awam menggunakan kenderaan dua roda ini.

Setakat ini, Grab sudahpun menyediakan lebih 10,000 peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia melalui servis GrabFood dan GrabExpress dan mereka jangkakan puluhan ribu lagi bakal wujud apabila GrabBike diaktifkan kelak.

Sumber: NST, Gambar Pemuka

BACA  Mi TV Stick dan Mi Band 5 kelihatan akan dilancarkan minggu hadapan