fbpx

AirAsia Bakal Tutup Semua Pusat Panggilan Sebelum 2020

AirAsia mengumumkan yang mereka akan menutup semua pusat panggilan mereka menjelang hujung tahun ini. Ia untuk menyalurkan semua hal-hal pertanyaan pelanggan mereka kepada AirAsia Virtual Allstar (AVA), chatbot yang diaktifkan mereka dalam fasa percubaan sejak awal tahun 2019.

Setakat ini, AVA sudahpun menangani 50,000 pertanyaan dan menyalurkannya kepada jabatan-jabatan yang berkaitan menggunakan teknologi kecerdasan buatan.

Untuk maklumat, tiada satupun pusat panggilan AirAsia berada dalam Malaysia, walaupun penyedia penerbangan tambang murah itu berpengkalan di KLIA2. Empat pusat panggilan yang masih beroperasi adalah yang terletak di India, Jepun, Korea Selatan, dan Thailand.

AirAsia tiada pusat panggilan di Malaysia walaupun ia berasal dari sini

Antara saluran untuk menghubungi AirAsia selain chatbot adalah seperti di:

Sungguhpun dengan ketiadaan pusat panggilan, AirAsia tetap ingin memperkukuh pasukan perkhidmatan pelanggan mereka yang kini dianggotai 600 staf bagi menangani isu yang disalurkan AVA.

Nampaknya anda perlu mengharungi halangan demi halangan untuk bercakap dengan manusia sebenar jika ingin berurusan secara lisan dengan AirAsia.

Sumber: ABS-CBN

BACA  Huawei P40 Pro akan diperkenal dalam versi standard dan premium