Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kebocoran Data Malindo Air Bukan Sebab Serangan Siber

Ada laporan tentang kebocoran data pelanggan Malindo Air pada minggu lalu dan ia telah disahkan sendiri oleh penyedia perkhidmatan penerbangan itu. Apa yang diketahui adalah maklumat itu disimpan di awan menggunakan perkhidmatan Amazon Web Services (AWS).

Namun, selepas siasatan lanjut dilakukan, Malindo Air mengesahkan yang sumber kebocoran data bukanlah berpuncah daripada awan. Mereka mengesan yang ia adalah perbuatan khianat dua bekas staf daripada pihak yang mengendalikan perkhidmatan e-dagang bagi pihak Malindo Air, GoQuo (M) Sdn. Bhd.

Dua suspek tersebut sudahpun dikesan dan laporan polis sudahpun dibuat kepada pihak polis Malaysia dan India kerana bekas staf itu kedua-duanya bekerja di pusat pembangunan GoQuo India pada waktu itu.

Pihak Malindo Air menekankan sekali lagi yang perkhidmatan awan yang mereka sedang gunakan sekarang adalah selamat dan bebas kebocoran setakat ini. Untuk menambah mengelakkan perkara yang sama daripada berulang, pihak Malindo Air membawa masuk pasukan forensik data dan keselamatan siber.

Di pihak pengguna pula, Malindo Air menyarankan sesiapa saja yang ada akaun dengan Malindo Air, supaya menukar kata laluan secepat mungkin.

BACA  LHDN lanjutkan tarikh akhir hantar cukai pendapatan ke 30 Jun