Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

TM bantu Digi luaskan capaian dan pertingkat prestasi rangkaian

Digi Telecommunications Sdn Bhd (Digi) dan TM GLOBAL, unit Global dan Borong bagi Telekom Malaysia Berhad (TM) hari ini menandatangani kerjasama yang penting dalam industri telekomunikasi Negara. Kolaborasi secara rasmi ini akan meningkatkan capaian internet di seluruh negara, satu lagi langkah berterusan untuk menyokong Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) oleh Kerajaan Malaysia.

Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Amar Huzaimi Md Deris, Naib Presiden Eksekutif TM GLOBAL bersama Alex Foo, Ketua Strategi dan Transformasi Digi. Turut hadir menyaksikan majlis tersebut adalah Al-Ishsal Ishak, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMMM), Dato’ Noor Kamarul Anuar Nuruddin, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, TM dan Albern Murty, Ketua Pegawai Eksekutif Digi.

Dalam perjanjian ini, TM GLOBAL dan Digi akan berkongsi kepakaran dan keupayaan masing-masing melalui tiga perkara utama.

Pertama, Digi berpeluang menggunakan Sistem Kabel Rakyat Malaysia (SKRM), sistem kabel dasar laut antara Malaysia Timur dan Malaysia Barat yang dibangunkan secara bersama antara TM dan SKMM. Sistem kabel itu menggunakan teknologi 100Gbps pada kapasiti permulaan sebanyak 4 Terabit sesaat (Tbps) dan boleh ditingkatkan kepada 12.8Tbps. TM GLOBAL akan memenuhi keperluan transmisi kapasiti Digi yang tinggi ke Malaysia Timur.

Kedua, Digi akan mendapat akses ke lebih 7,000 hotspot TM di seluruh negara untuk menyediakan sambungan WiFi kepada orang ramai, melengkapi keperluan pengguna terhadap akses internet di mana jua.

Ketiga, TM Global dan DIGI akan bekerjasama melengkapkan sambungan akhir di Kampung Mat Daling, Pahang, satu lagi projek di bawah inisiatif Penyediaan Perkhidmatan Sejagat (USP) yang melibatkan fiberisasi rangkaian TM, memperluaskan jangkauan internet ke kawasan yang masih belum menerima perkhidmatan.

BACA  Lihatlah Barisan Orang Beratur Untuk Beli Galaxy S20 Di Hari Pertama Jualannya

Kerjasama ini adalah contoh yang baik sebagai menyahut seruan Kerajaan untuk mengelakkan pertindihan infrastruktur rangkaian yang tidak perlu dan sebaliknya, memberi tumpuan kepada melaksanakannya di kawasan yang penting, serta memperbaiki akses dan pengalaman pelanggan di kawasan-kawasan tersebut. Ia akan memberi manfaat besar buat pengguna dan perniagaan, sekaligus meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara menerusi sambungan yang lebih pantas dan meluas ke seluruh negara.