Remote Play PS4 Kini Menyokong Telefon Bukan Xperia

Remote Play adalah salah satu kelebihan yang ada pada konsol permainan PlayStation (PS), sejak PS3 lagi. Namun, kegunaannya adalah terhad kepada sejumlah peranti Sony Xperia sahaja. Ia bukanlah masalah pada keupayaan teknikal peranti lain, ia cuma Sony saja busuk hati.

Walaupun ada beberapa pihak yang berjaya port keluar Remote Play untuk digunakan pada peranti bukan Xperia, pengoperasiannya agak semput kerana para pembangun perlu menipu sistem PS yang ia sedang berkomunikasi dengan peranti Xperia. Disebabkan ekosistem Android terlalu bersegmen-segmen, tak semua telefon menyokong Remote Play. Lebih teruk, versi port keluar hanya boleh digunakan pada peranti yang telah di-root. Sudah tentu ia bukan kerja orang-orang kebanyakkan seperti kita.

Tapi semuanya bakal berubah apabila Sony mengemas kini PS4 kepada firmware v7.00. Padanya, Sony telah mengangkat halangan Remote Play. Jadi, ia boleh digunakan oleh apa-apa peranti Android 5 dan keatas. Selain itu, kemas kini Remote Play ini juga bakal menyaksikan saiz Party akan diperbesar kepada 16 dan keupayaan menaip teks menggunakan paparan sesentuh telefon.

Bagi yang masih tak tahu apa itu Remote Play, ia adalah kemudahan yang diberikan Sony untuk anda bermain PlayStation menggunakan telefon pintar anda. Segala tugasan berat memproses akan dikendalikan konsol dan imej dihantarke telefon melalui sambungan Internet. Jadi, telefon anda boleh jadi paparan PlayStation walau dimana anda berada.

Menggunakan pad kawalan DualShock 4 anda juga boleh tambatnya pada telefon melalui sambungan Bluetooth dan main seperti biasa. Muat turun APP ini untuk mula gunakan Remote Play.

Sumber: AndroidPolice, Gambar Pemuka

BACA  TM cadang beberapa cara selesaikan masalah akses permainan video di Unifi