Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pengimbas capjari telefon Samsung dilaporkan mudah diatasi

Satu kerentanan berkaitan pengimbas capjari dilaporkan telah dikesan pada telefon pintar Samsung Galaxy S10. Masalah ini membolehkan capjari yang tidak didaftarkan, membuka kunci skrin pada telefon pintar tersebut.

Perkara ini dilaporkan oleh The Sun di UK, yang menerima aduan dari seorang pengguna. Menurut pengguna tersebut, telefon Samsung beliau boleh dibuka sesiapa sahaja dengan meletakkan pelindung skrin dan menggunakan capjari yang tidak didaftar.

Situasi yang paling ditakuti beliau ialah ia juga membolehkan aplikasi perbankan dan lain-lain yang menggunakan pengesahan capjari, disalahgunakan.

Pihak Samsung dilaporkan telah menerima laporan tersebut dan akan mengeluarkan kemaskini membaiki masalah ini. Tetapi Samsung tidak menyatakan apakah punca salah pengecaman ini.

Kakaobank, satu-satunya perbankan internet di Korea Selatan, telah memaklumkan pengguna untuk menggunakan kata laluan dan pattern lock apabila menggunakan perkhidmatan internet mudah alih mereka, sehingga masalah ini dibaiki.

Seorang pengguna di Korea telah cuba menghasilkan masalah ini di Galaxy Note 10+ dan ia kelihatan berjaya. Tetapi kami tidak berjaya mengulang masalah ini, mungkin ia terkesan kepada jenis pelindung skrin atau casing jenis tertentu.

Sumber: Malay Mail

BACA  Samsung Galaxy M51: Maklumat penjualannya di Malaysia