fbpx

AirAsia Sifatkan Mavcom Makan “Gaji Buta”

Sejak tahun 2018, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) telah mengutip RM1 daripada setiap penumpang yang terbang keluar daripada lapangan terbang Malaysia. AirAsia menjangkakan yang mereka sudahpun mengaut sekurang-kurangnya RM30 juta, walaupun angka rasmi belum diterbitkan.

Itu adalah salah satu sebab mengapa AirAsia menyifatkan Mavcom tidak kompeten dalam menangani isu kesesakan terus yang berlaku di terminal tambang murah KLIA2. Ia berikutan permohonan Mavcom kepada AirAsia untuk mengemukakan butiran dalam bentuk hitam putih bagi membuktikan dakwaan kesesakan yang dikatakan.

Tambahan pula, Mavcom perlu lebih proaktif dalam kerja mereka disebabkan yang menggerakkan suruhanjaya itu adalah hasil wang rakyat. Perkara yang paling mudah untuk dilakukan adalah turun padang untuk melihat sendiri bagaimana keadaan di KLIA2 berbanding lepak menunggu laporan rasmi daripada pihak lain.

Terminal Tambang Murah (LCCT) pertama Malaysia beroperasi pada 2006 dan ditutup 8 tahun kemudian dengan pembukaan KLIA2. Sungguhpun lebih besar, AirAsia mengatakan yang ia tidak mampu menangani peningkatan penumpang saban tahun akibat rekaan KLIA2 yang tidak efisien.

Sumber: AirAsia

BACA  Kuasa kamera terhebat Xiaomi CC9 Pro boleh mula dinikmati di Malaysia