Go-Jek Terima Lampu Hijau Kerajaan Malaysia, Servis Percubaan Akan Berjalan

Kerajaan Malaysia hari ini meluluskan lesen operasi servis e-hailing motorsikal seperti Go-Jek yang berkuatkuasa selama 6 bulan untuk menilai kebolehpasarannya di sini. Tapi sebelum itu, Go-Jek perlu mendaftarkan syarikat mereka di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) serta Agensi Pengangkutan Awam.

Kebenaran ini tidak tertakluk kepada Go-Jek semata-mata sebaliknya sesiapa saja termasuklah entiti tempatan boleh mulakan servis pecubaan mereka. Ini adalah satu berita baik buat Dego Ride, servis e-hailing motorsikal tempatan kita dan juga Grab Bike yang hanya cuma tunggu masa untuk beroperasi.

Menurut Menteri Pengangkutan, ia memberikan data yang beharga dalam pertimbangan kerajaan sama ada ingin membenarkan servis ini beroperasi di ibu negara sahaja ataupun tidak.

Ada beberapa garis panduan diperjelaskan beliau berkaitan hal ini. Contohnya, servis ini hanya boleh digunakan oleh pengguna yang berumur 18 tahun ke atas saja. Selain itu, operator juga dikehendaki meletakkan kontraktor dan pengguna servis bawah insurans.

Yang terakhir adalah, operator juga diminta untuk membekalkan pengguna servis mereka dengan kelengkapan kselamatan seperti helmet.

Sumber: MalayMail