WhatsApp di Android kini dilengkapi fungsi keselamatan seperti iPhone

Pengguna Android kini boleh menggunakan pengimbas capjari sebagai kunci aplikasi WhatsApp. Perkara ini diumumkan WhatsApp menerusi blog mereka. Kunci keselamatan biometrik ini telah diguna pakai di iPhone sejak awal tahun ini, menggunakan fungsi keselamatan Face ID dan Touch ID.

Dengan cara baru ini, pengguna Android tidak lagi perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk menghalang akses ke perbualan WhatsApp mereka dari diintai mereka yang tidak sepatutnya. Sebelum ini, WhatsApp telah menetapkan fungsi keselamatan menggunakan pin, tetapi ia hanya digunakan secara rawak, atau semasa pendaftaran akaun di peranti baru sahaja.

Untuk mengaktifkan kunci pengimbas capjari ini, ia boleh didapati di Settings > Account > Privacy > Fingerprint lock. Antara pilihan lain yang ada di dalamnya ialah jangka masa kunci serta paparan kandungan bual di notifikasi.

Fungsi baru ini boleh didapati dengan kemaskini terbaru WhatsApp. Jika anda masih belum menerimanya walaupun dengan versi terkini WhatsApp, tidak perlu risau. Ia juga sedang dihantar kepada pengguna secara berperingkat.

Sumber: WhatsApp

BACA  Membeli-belah di Tesco lebih pantas dengan Scan and Shop, kini di seluruh Malaysia