Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Sediakan Bonus Lebih RM1 Billion Kepada Kakitangan Tanda Penghargaan

Seramai lebih 190,000 juta kakitangan Huawei bakal terima durian runtuh daripada majikan mereka hari ini. Ada antara kakitangan yang akan terima pembayaran gaji dua kali ganda daripada yang sepatutnya pada bulan ini. Ia adalah tanda penghargaan Huawei terhadap mereka yang setia menempuhi kegawatan yang dihadapi gergasi itu dek sekatan dagang daripada Amerika Syarikat.

Penjualan Mate 30 Pro sangat terkesan di Malaysia

Bahagian sumber manusia Huawei mengumumkan yang sejumlah RMB 2 billion (RM 1.18 billion) turut diperuntukkan untuk tujuan tersebut. Insentif itu akan diberikan untuk memangkin usaha mencari alternatif kepada perkakasan bersumberkan Amerika Syarikat agar mereka boleh terus beroperasi tanpa gangguan. Jumlah RMB 2 billion itu cumalah kerak saja. Syarikat swasta itu melaporkan perolehan sebanyak RMB 610.8 billion (~RM361 billion).

Dalam usaha mereka mencari jalan untuk terus bertumbuh tanpa teknologi A.S, Huawei kini sedang mencari pembekal yang diperlukan di Eropah dan Jepun tapi tidak memberitahu secara khusus pihak yang sedang mereka berbincang.

Untuk yang tertinggal “kapal”, Amerika Syarikat telahpun mengenakan sekatan dagang terhadap Huawei daripada menggunakan produk A.S. Ia menyebabkan produk seperti Mate 30 Pro tidak boleh hadir dengan produk Google terpasang di dalamnya dan ia nyata memberi impak pada penjualan telefon itu termasuklah di Malaysia.

Sumber: SCMP

BACA  Tablet 5G pertama Malaysia ini datangnya dari Huawei