Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Galaxy Fold 2 Tak Lagi Guna Skrin Plastik?

Setakat ini, hampir semua telefon pintar boleh lipat yang hadir dalam pasaran miliki satu persamaan, mereka ini menggunakan panel paparan plastik untuk berikan ciri mudah lentur. Biarpun menyelesaikan satu masalah, tapi timbul pula satu masalah iaitu paparan plastik seperti ini tidak secantik kaca dan terdapat kesan lipatan pada telefon.

Galaxy Fold
Huawei Mate X

Selepas kami utuskan rupa sebuah produk yang bakal dikenali sebagai Samsung Galaxy Fold 2, ada satu maklumat penting yang dikongsikan di Internet selepas itu. Ia berkaitan paparan telefon tersebut.

Menurut satu sumber yang boleh dipercayai, Samsung sedang membangunkan telefon boleh lipat yang menggunakan materi kaca. Hasilnya, permukaan yang lebih licin dan bebas kesan lipatan bakal diperoleh. Ia juga memaklumkan yang Samsung turut mempatenkan nama untuk teknologi itu iaitu “Samsung Ultra Thin Glass”.

Selain paparan kaca, antara specs lain yang mungkin anda boleh angkakan adalah paparan Infinity-O dalam nisbah 21:9. Ia bukan lagi menggunakan bukaan ala buku sebaliknya menegak seperti Moto Razr.

Samsung Galaxy Fold diumumkan dalam bulan Februari 2019 tapi atas beberapa sebab teknikal, pelancarannya ditangguhkan beberapa kali sebelum sah tiba di Malaysia pada harga melebihi RM8,000.

Sumber: Engadget

BACA  Galaxy Note20 Ultra: 6 Tips Menarik Kameranya