Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

MediaTek Umum Helio G70 Untuk Mantapkan Pengalaman Gaming Dengan Bantuan HyperEngine

Trend telefon gaming semakin berkembang sejak tahun lepas. MediaTek tak mahu ketinggalan mengikuti arus tersebut dengan pengenalan beberapa SoC yang ditujukan untuk gaming seperti siri Helio G90 dalam tahun 2019. Untuk tahun 2020, mereka mulakan penawaran produk mereka dengan Helio G70 untuk produk yang lebih mampu milik.

Melihat pada namanya, ia nampaknya diletakkan dibawah siri G90. Ia selari dengan spesifikasi teknikal yang dikongsikan dalam laman rasmi MediaTek. Helio G70 adalah SoC oktateras yang terasnya terbahagi kepada dua kluster. Yang pertama mengandungi teras berprestasi tinggi Cortex-A75 manakala kluster kedua mengangungi 6 teras cekap tenaga Cortex-A55.

Kedua-dua teras ini adalah teras agak berusia. Cortex-A75 contohnya, adalah sumber rujukan Qualcomm semasa membangunkan teras Kryo 385 yang ada dalam Snapdragon 835. Lagi helah yang digunakan MediaTek untuk pastikan harga kekal kompetetif adalah ia masih menggunakan jenis storan eMMC 5.1, jenis storan paling perlahan yang boleh ditemui dalam telefon moden.

Tapi, untuk offsetkan kekurangan tersebut, MediaTek masukkanlah beberapa ciri 2020 dalam SoC ini. Contohnya, Blutooth 5.0, keupayaan lakukan Dual VoLTE serta kemampuan menyokong kamera sehingga 48MP.

Spekulasi menyatakan yang Redmi 9 yang akan diumumkan di India akan gunakan SoC ini.

Sumber: MediaTek

BACA  Kenapa Tun M hantar “Proton Accord” ke England?