Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Satu telefon baru Realme yang misteri telah dikesan di Malaysia

Realme membanjiri pasaran Malaysia dengan pelbagai model telefon pintar apabila memperkenalkan Realme 5i pada 14 Januari lepas. Ia merupakan model keempat dalam keluarga Realme 5 selepas Realme 5, Realme 5 Pro dan Realme 5s dilancarkan tahun lepas.

Belum kering keringat Realme 5i di majlis pelancarannya, kini telah muncul satu lagi model baru Realme di Malaysia. Bagaimanapun, ia masih belum diperkenalkan di khalayak ramai sebaliknya ditemui di dalam senarai pengesahan SIRIM.

Sebuah telefon pintar dengan nombor model RMX2040 muncul di SIRIM dan menerima pengesahan pada 15 Januari 2020, sehari selepas Realme 5i dilancarkan. Model yang sama turut ditemui telah disenaraikan di IMDA Singapura dan ia datang dengan nama rasmi, Realme 6i. Ia juga telah disenaraikan di NTBC Thailand.

Dari spesifikasi yang disenaraikan, tidak ada perkara luar biasa pada Realme 6i. Malah, ia dilihat mirip dengan Realme 5i kerana senarai perkakas kelas rendah, seperti tiada sokongan Wifi 802.11ac.

Untuk perbandingan, Realme 5i memiliki skrin HD 6.5-inci, pemproses Snapdragon 665 serta empat kamera belakang gandingan kamera utama 12MP, kamera ultra lebar 8MP, kamera makro 2MP dam kamera potret 2MP. Baterinya sebesar 5,000mAh dan ia dijual pada harga RM599 dengan RAM 4GB dan storan 64GB.

Apakah pembaharuan yang akan ada di Realme 6i kelak? Kita nantikan pengumuman rasmi dari Realme Malaysia tidak lama lagi.

BACA  Sekumpulan pilot dron berpadu tenaga hasilkan video montaj Hari Kebangsaan ke-63