Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Emoji baru diluluskan tahun ini tambah banyak jantina seperti santa klaus wanita dan bapa susuan

Unicode Consortium yang mengeluarkan emoji rasmi untuk kegunaan semua telah mengumumkan Emoji 13.0, senarai emoji baru untuk digunakan tahun ini. Sebanyak 65 emoji baru diperkenal dengan penambahan pelbagai jantina dalam satu emoji yang sama, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 117 emoji baru kali ini.

Google telah mengumumkan akan memasukkan kesemua emoji 13.0 di dalam kemaskini Android 11, manakala Apple dijangka akan melakukan perkara yang sama di dalam kemaskini iOS yang akan datang.

Di dalam Emoji 13.0, lebih banyak watak dengan dua jantina ditambah seperti santa claus perempuan dan lelaki, bayi menyusu oleh lelaki dan perempuan, serta perempuan dan lelaki memakai baju tuxedo.

Emoji sering digunakan sebagai luahan emosi di dalam perbualan. Di dalam Emoji 13.0 ini, pengguna boleh meluahkan rasa gembira sambil menangis menerusi emoji baru ini.

Satu emoji tambahan yang pasti disukai ramai rakyat Malaysia ialah teh boba.

Untuk binatang pula, antara yang baru dimasukkan ialah beruang kutub, anjing laut, kucing berwarna hitam, dan burung dodo yang telah pupus.

Beberapa serangga baru turut muncul kali ini seperti kumbang, lipas, lalat dan cacing.

Senarai penuh 117 emoji baru di dalam Emoji 13.0 boleh dirujuk di laman Unicode. Anda juga boleh menontonnya dalam video rumusan di bawah ini.

Sumber: 9to5Mac

BACA  CEO MSI meninggal dunia mengejut selepas jatuh dari tingkat 7