Telefon Gaming Nubia Seterusnya Akan Ada Pengecas 80W?

Jika betul apa yang dipertontonkan, sudah tentu ia akan jadi telefon yang dilengkapi sistem pengecasan terpantas dunia. Itulah yang dikongsikan pengasas juenama Nubia di laman Weibo beliau.

Daripada imej yang dikongsikan, beliau sedang mengecas Nubia Red Magic 5G. Tenaga yang dipam masuk berada pada tahap 8404 milivolt dan 9608 miliampere. Ia bermakna, pengecas Nubia Red Magic 5G bekerja pada tahap lebih 80W.

Satu lagi maklumat penting yang boleh diekstrak daripada gambar ini adalah ia menggunakan piawaian USB Power Delivery (PD) dan lantas, mencetuskan satu masalah.

Peraturan pengecasan USB PD mengikut output kuasa

Menurut piawaian USB PD, memang ia ada menyokong pengecasan sehingga 100W, tapi untuk mencapai tahap kerja setinggi itu, arus dihadkan kepada 5A sahaja dan ia bermakna jika ingin memenuhi piawaian USB PD 80W, pengecas perlulah beroperasi pada 16000 milivolt dan 5000 miliampere.

Jelas menunjukkan yang arus yang dipam masuk ke telefon ini melebihi hampir 2 kali ganda piawaian dan ia mungkin berbahaya kepada pengguna jika piawaian yang ditetapkan tak dipatuhi.

OPPO Reno Ace Gundam ini boleh dicas pada kadar 65W, terpantas di dunia setakat ini

Untuk rujukan, SuperVOOC 2.0 oleh OPPO bekerja pada 10V dan 6.5A dan mereka tak mengatakan yang ia menggunakan USB-PD sebaliknya ia adalah teknologi proprietari OPPO.

Sumber: Weibo