Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Lazada tambah stok topeng muka dan pastikan harga terkawal

KEMASKINI 5.20pm: Lazada akan menjual topeng muka KF94

Saranan kerajaan agar orang ramai memakai topeng muka di khalayak ramai ketika penularan wabak koronavirus kini menyebabkan stok topeng muka habis dijual di merata tempat. Bagi memastikan lebih ramai rakyat Malaysia memiliki topeng muka, Lazada Malaysia berusaha menambah stok jualan topeng muka di platform e-dagang mereka.

Bermula hari Selasa, 11 Februari 2020, Lazada Malaysia akan menambah stok jualan topeng muka di platform mereka. Bagi memastikan lebih ramai orang boleh membeli topeng muka ini, Lazada akan menetapkan had pembelian topeng muka agar ia tidak diborong oleh sesetengah pembeli sahaja.

Lazada juga memastikan para penjual mengekalkan harga patut untuk topeng muka. Lazada bekerjasama dengan kerajaan untuk memantau situasi semasa dan orang ramai dinasihatkan untuk melaporkan sebarang jualan dengan harga melampau ke Bahagian Khidmat Pelanggan Lazada untuk siasatan lanjut.

Menurut Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), harga kawalan bagi topeng muka satu lapisan dijual pada harga RM7 sekotak, dua lapisan RM10 sekotak dan tiga lapisan RM40 sekotak manakala topeng N95 pula RM6 sekeping.

KPDNHEP boleh mengambil tindakan mengikut Seksyen 14 Akta Kawalan Harga Anti Pencatutan 2011, jika ada penjual yang menjual topeng muka pada harga melebihi harga kawalan yang dibenarkan. Sebarang pelanggaran peruntukan akta berkenaan boleh menyebabkan individu didenda hingga RM100,000 atau dipenjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya atau dikompaun hingga RM50,000.

Bagi memastikan keselamatan semasa penghantaran, kesemua gudang Lazada Malaysia termasuk peralatan yang digunakan, akan menjalani proses pembasmian kuman. Pekerja logistik Lazada juga diwajibkan untuk menjalani pemeriksaan suhu badan setiap hari serta proses sanitasi yang ketat sebelummengendalikan sebarang bungkusan.

BACA  PROMO: Telefon termurah Realme dijual lebih rendah sempena Merdeka