Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Xperia L4 Buka Lembaran 2020 Sony Tapi Masih Guna SoC Lama

Telefon pertama Sony untuk tahun 2020 adalah sebuah model bajet yang diberinama Xperia L4. Ia bawakan beberapa perubahan berbanding Xperia L3 yang dilancarkan mereka semasa MWC 2019 lalu.

Paling ketara adalah paparnnya kini mengikut nisbah Xperia 1 yang lebih panjang iaitu 21:9 serta miliki ukuran pepenjuru 6.2”. Namun, cuma panel HD+ saja diberikan, itupun menggunakan teknologi LCD.

Kemudian, kamera belakangnya kini ada satu kamera tambahan berbanding sebelumnya Ada tiga kamera belakang pada L4. Lensa utamanya diperkasa sensor 13MP, kemudian 5MP untuk ultralebar, dan yang terakhir ialah 2MP untuk bokeh. Ada takuk di bahagian dahi telefon untuk tempatkan kamera 8MP.

Baterinya agak kecil untuk sebuah telefon 6.2”. Anda teirma bateri 3,580mAh yang menyokong pengecasan pantas. Lagi ciri-ciri tambahan yang boleh anda temui adalah seperti pengimbas cap jari di bahagian sisi serta jek audio 3.5mm.

Satu yang agak mengecawakan adalah tiada penambahbaikkan pada SoC untuk telefon ini. Ia masih menggunakan SoC Xperia L3 iaitu Helio P22. SoC ini setara dengan SoC yang digunakan pada Realme C2 tahun lepas dan dijual pada harga bermula RM429.

Menemani SoC itu adalah RAM 3GB dan storan 64GB.

Tidaklah diketahui berapakah harga seunit telefon ini tapi Sony memaklumkan ia akan mula dijual di beberapa pasaran terpilih kelak.

Sumber: Sony, AndroidCentral

BACA  Bookmark halaman ini untuk beli OnePlus Nord di Malaysia