Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

COVID-19: Kit Ujian Pantas 30 Minit Boleh Ditempah Pada Harga RM99

Penularan COVID-19 yang menggila di Malaysia sejak beberapa hari ini telah membuatkan pihak berkuasa tak menang tangan untuk lakukan saringan keatas setiap individu. Kit ujian yang idjual pihak swasta bukan murah harganya.

Ada beberapa perkhidmatan ujian COVID-19 yang diadakan di rumah pelanggan. Salah satunya ialah DoctorOnCall pada harga RM700 manakala Pantai Hospital menyediakannya pada harga RM950.

Tapi MyEG kini sedang menunggu lampu hijau Kerajaan Malaysia untuk menjual kit ujian pantas pada harga RM99 sahaja iaitu hampir 90% lebih murah daripada perkhidmatan yang ditawarkan Pantai Hospital.

Bezanya kit ujian ini berbanding ujian yang ditawarkan sekarang ialah produk MyEG ini tidak memerlukan sampel diambil daripada rongga nasal pesakit sebaliknya ia memerlukan sampel darah daripada hujung jari pengguna.

Tapi, yang kurang menariknya ialah kit ini hanya berkesan selepas anda dijangktii sekurang-kurangnya 3 hari oleh virus COVID-19 kerana kit ini mengesan Imunoglobulin M dan G yang dihasilkan badan sebagai gerak balas terhadap virus.

Tempahan untuk membeli kit ini sudahpun bermula sekarang dengan tarikh pengedaran yang belum tahu bila. Tapi, anda perlu membayar 50% daripada RM99 untuk menempah dan lunaskan semuanya sebelum dihantar.

Lebih malang, penghantara mengambil masa sekitar 2 minggu. Adakah anda ingin meunggu selama itu?

BACA  PKPP: TM pasang pengimbas suhu dan sistem rekod pergerakan di sekolah terpilih