Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Qualcomm jawab tuduhan Mediatek tentang menipu dalam ujian

Minggu lepas, satu laporan menyatakan mereka menemui Mediatek menipu dalam ujian tanda aras menerusi Sports Mode yang direka khas untuk aplikasi berkaitan. Mod khas ini dikatakan akan memaksa semua fungsi beroperasi di tahap maksimum, perkara yang tidak akan ditemui dalam penggunaan biasa.

Mediatek dalam kenyataan balasnya terhadap laporan tersebut, menjelaskan perkara tersebut adalah perkara biasa dibuat dalam industri dan pesaing mereka turut melakukan perkara yang sama. Apabila menyebut tentang pesaing, nama terbesar dalam dunia pengeluar cip mudahalih pastilah Qualcomm.

Kini Qualcomm tampil pula dengan kenyataan media untuk menjawab tuduhan Mediatek. Pendek kata, Qualcomm tidak membuat senarai putih atau whitelisting khas untuk perisian ujian tanda aras.

Kenyataan rasmi Qualcomm adalah seperti berikut:

“Whitelisting refers to the technique of using the app name to determine whether to put the device into performance enhancement mode. The action of whitelisting a benchmark app is generally considered by the industry as cheating since it defeats the purpose of a benchmark, which is to reflect user experience for day to day use. Qualcomm does not whitelist.”

Maksudnya, senarai putih untuk ujian tanda aras sahaja adalah satu bentuk penipuan kerana ia tidak memaparkan pengalaman sebenar pengguna dalam penggunaan seharian. Qualcomm tidak ada senarai putih sebegini.

Apa pendapat anda, adakah benar Mediatek menipu dalam ujian dan Qualcomm tidak melakukannya? Boleh baca laporan penuh tentang penemuan Mediatek menipu ujian di sini.

Sumber: Android Authority

BACA  Telefon gaming Realme Narzo akan dilancarkan di Malaysia?