Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Yayasan Tony Fernandes tidak wujud, hanya ada Yayasan Air Asia

Air Asia memaklumkan bahawa kewujudan Yayasan Tony Fernandes adalah palsu dan tidak mempunyai kaitan langsung dengan syarikat atau ketua pegawai eksekutifnya.

Menerusi satu kenyataan, pihak Air Asia mahupun Tan Sri Tony Fernandes sendiri, hanya menubuhkan Yayasan Air Asia dan tidak menawarkan projek dengan menjadi ahli menerusi yayasan palsu itu.

Sebarang mesej yang diterima menerusi yayasan palsu berkenaan, sama ada dari Tony Fernandes atau Mark Kelvin adalah tidak benar dan pihak Air Asia tidak akan meminta data peribadi peribadi atau butiran tanpa tanpa kebenaran secara sah atau langkah khusus di sisi undang-undang.

Pihak Air Asia juga menegaskan bahawa tindakan undang-undang akan diambil sekiranya terdapat individu atau kumpulan yang menggunakan jenama AirAsia untuk melakukan penipuan atau kecurian identiti.

Tambahnya lagi, orang ramai dinasihatkan supaya tidak mudah terpedaya dengan sindiket penipuan terutama yang melibatkan Air Asia dan merujuk kepada laman web atau saluran media sosial rasmi untuk berita sahih dari syarikat.

Berikut merupakan saluran rasmi Air Asia:

Facebook: facebook.com/airasia
Twitter: twitter.com/airasia
Khidmat Sokongan Pelanggan AirAsia: support.airasia.com

Pihaknya juga memaklumkan bahawa sebarang tuntutan berhubung skim palsu Yayasan Tony Fernandes, yang tidak melibatkan kakitangan rasmi syarikat penerbangan Air Asia tidak akan dilayan.

Dalam kita berdepan kesulitan, banyak pula pihak ambil kesempatan dengan lakukan sindiket penipuan. Nak buat sumbangan pun perlu berhati-hati, pastikan pihak yang mengendalikannya diyakini sahih.

Sumber: Air Asia

BACA  Gambar prototaip Razer Phone 3 muncul