Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Penyelidik Ini Bangunkan Fungsi Copy & Paste Objek Realiti Masuk Ke Photoshop

Seorang penyelidik daripada jabatan Google Arts and Culture telah mendemonstrasikan satu teknologi yang amat menarik. Dia menggunakan telefon untuk lakukan “Copy & Paste” objek realiti, masuk ke perisian Photoshop-nya.

Sudah tentu ciri ini bakal jadi sesuatu yang hangat pada masa depan, lebih-lebih lagi dalam keadaan teknologi AR yang nampaknya semakin suram.

Menurut pembangunnya, dia menggunakan teknologi BASNet untuk mengesan subjek dan seterusnya memisahkan dari latar. Setelah objek dikesan dan disalin masuk secara digital kedalam telefon, cabaran yang seterusnya adalah untuk mengetahui dimanakah anda halakan telefon supaya bila anda ketik tampal, sistem menampal di lokasi yang betul.

Untuk tujuan tersebut, ia menggunakan satu lagi kajian iaitu OpenCV SIFT. Menurutnya lagi, tempoh yang diambil untuk proses salin dan tampal masuk ke komputer setakat ini mengambil masa 6.5 saat tapi ia boleh dipercepat melalui pelbagai cara, cumanya dia kesuntukkan masa.

Selain mempercepat proses salin dan tampal, dia juga kini sedang menambah baik kejituan AI dan juga lain-lain bahagian yang melibatkan pengalaman mengguna (UX).

BACA  Lapor ke JPJ jika terjumpa nombor pendaftaran yang mengelirukan

Sekiranya anda berminat untuk menelaah kod aturcaranya, ia dikongsikan secara terbuka di laman Github.