Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Hanya 30 Minit Diperlukan Oleh Kuman Untuk Jangkiti Semua Orang Semasa Acara Makan Buffet, Menurut Kajian Ini

Sekiranya anda merancang untuk ziarahi kaum keluarga semasa Hari Raya Aidilfitri nanti, anda perlu fikir dua kali. Ada satu kajian yang dijalankan di Jepun, ia mendemonstrasikan bagaimana kuman boleh merebak dengan pantas semasa acara makan beramai-beramai diadakan.

Dalam demonstrasi tersebut, seorang telah dilantik sebagai “pembawa” dan padanya diletakkan cecair peka cahaya UV sebagai analogi kepada kuman. Dia tiba di acara makan buffet tersebut dan mula makan seperti biasa bersama-sama 10 tetamu yang lain.

Selepas 30 minit, pengkaji memeriksa sejauh manakah tersebarnya kuman tersebut. Cahaya UV dipancarkan ke seluruh ruang makan dan tempat yang bergerak balas terhadap cahaya UV bermakna ada kuman yang hinggap.

Mereka dapati yang kesemua 10 orang yang hadir disahkan terkena kuman tersebut dengan 3 daripadanya sudahpun berada di muka Ia tersebar melalui penutup makanan, pemegang tong air minuman, sepit pengambil makanan dan sebagainya.

Itu baru cecair peka cahaya. Tapi untuk COVID-19, boleh tersebar melalui cecair bersin yang boleh dilontar jauh jika sesorang itu tidak amalkan kebersihan diri yang optimum.

BACA  Oppo Reno 3 Pro & Reno 3: Maklumat Penjualannya Di Malaysia