Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Jangan tinggalkan pensanitasi tangan di dalam kereta

Dalam kita menjaga kebersihan diri bagi mengelakkan penularan wabak COVID-19, pasti kita menyediakan pensanitasi tangan di mana-mana tempat kita sentiasa berada. Terutama sekali setiap kali keluar dan pulang ke rumah, salah satu lokasi kegemaran ramai ialah di dalam kenderaan.

Tetapi adakah menyimpan pensanitasi tangan di dalam kereta satu langkah yang selamat?

Syarikat farmaseutikal di Malaysia, Argania.my telah menghasilkan pensanitasi tangan sejak lima tahun lepas. Tetapi penularan wabak COVID-19 telah memaksa syarikat untuk bekerja lebih keras menghasilkan pembasmi kuman seperti pensanitasi tangan serta penyembur disenfeksi dengan lebih banyak, akibat permintaan yang tinggi.

Menurut Argania.my, pensanitasi tangan tidak boleh ditinggalkan di dalam kenderaan, yang sering diletak di bawah panas matahari. “Kandungan aktif di dalamnya seperti alkohol boleh menyejat di bawah suhu yang tinggi dan akan hilang keberkesanannya. Walaupun dalam waktu krisis sebegini, sedikit lebih baik dari tiada, tetapi ia masih disarankan agar pensanitasi tangan tidak ditinggalkan di dalam kenderaan.” terang wakil Argania.my.

“Malah, jangan gunakan pensanitasi tangan yang masih panas kerana ia mungkin akan merengsakan kulit, tunggu ia sejuk dahulu. Akhir sekali, alkohol merbahaya di bawah suhu tinggi kerana ia mudah terbakar jika ditinggalkan terlalu lama di bawah panas, jangan tinggalkannya di dalam kenderaan,” tambah wakil Argania.my lagi.

Jadi, patutkah anda meninggalkan pensanitasi tangan di dalam kereta? Sudah tentulah tidak. Dengan saiz yang kecil, adalah lebih baik agar ia sering dibawa bersama anda. Tinggalkan botol yang berlebihan di rumah atau di pejabat, serta di dalam beg yang sering dibawa.

Sumber: Carlist

BACA  COVID-19: Kit penghadang kerusi ini solusi jimat halang jangkitan dalam pesawat