Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Raspberry Pi 4 kini hadir dalam perisa RAM 8GB

Sudah tentu ini bakal jadi kegilaan gamers yang bangunkan sistem permainan retro. Pembangun komputer papan tunggal Raspberry Pi 4 telah mengumumkan yang produk flagship mereka kini boleh didapati dalam varian RAM 8GB pada harga USD75 (RM326).

Sebelum ini, komputer papan tunggal terkenal dunia itu ditawarkan dalam varian 1GB, 2GB, dan 4GB pada harga bermula USD35 (RM152).

Selain kapasiti RAM yang lebih tinggi, ada beberapa penambahbaikkan dilakukan terhadap varian baharu ini. Yang pertama adalah sistem kawal selia tenaga telah ditambah baik untuk memenuhi keperluan arus elektrik oleh RAM.

Untuk makluman, cip pemproses BCM2711 yang sedang mereka gunakan sekarang mampu menampung RAM sehingga 16GB LPDDR4 SDRAM. Jadi, anda boleh berasa yakin dengan kestabilan apabila gunakan varian 8GB kelak.

Beberapa cip baru disekitar laluan masuk tenaga

Di bahagian sistem operasi, mereka telah kurangkan tugasan yang berlaku di bahagian latar disamping sedang megusahakan driver untuk API Vulkan yang akan nyata menaik taraf keupayaan gaming pada produk komputer ini.

RAM 8GB juga bermakna mereka perlukan sistem operasi 64-bit untuk memanfaatkan sepenuhnya RAM yang ada. Oleh sebab itu, mereka kini giat membangunkan sistem oeprasi Rasberry Pi OS dalam kedua-dua varian iaitu 32-bit dan 64-bit dan mereka boleh dimuat turun di laman rasmi.

Sumber: Raspberry Pi

BACA  Honor MagicBook 14 baru dibuka tempahan awal dengan harga lebih tinggi