Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Fungsi “X-Ray” semua OnePlus 8 Pro diseluruh dunia dimatikan oleh pengeluarnya

Asalnya tindakan ini hanya untuk pengguna China, tapi mereka telah u-turn dan umumkan akan lakukan perkara yang sama terhadap semua OnePlus 8 Pro. Walau bagaimanapun, OnePlus mengatakan yang perkara ini adalah sementara dan akan diaktifkan semula sekitar Jun 2020.

Beberapa change log Oxygen OS yang matikan fungsi penuras Photochrome

Untuk anda yang masih tak tahu, OnePlus 8 Pro hadir dengan sensor kamera yang didapati tidak menapis gelombang inframerah. Sungguhpun pengeluarnya tidak berkongsikan secara rasmi bagaimanakah komponen itu berfungsi, ia bukanlah sesuatu yang sukar untuk dipelajari.

OnePlus 8 Pro (kiri) & OnePlus 8 (kanan)

Penglihatan manusia tidak boleh mengesan inframerah kerana ia berada di luar spektrum cahaya boleh lihat. Namun, dengan sensor kamera yang boleh mengesan gelombang tersebut, ia sangat berguna terutamanya apabila cahaya nampak dihalang oleh objek tak telap cahaya.

Disebabkan gelombang inframerah tak terkesan oleh objek tersebut, ia menembusinya tanpa masalah dan dengan kamera khas, anda boleh beroleh keupayaan seperti X-Ray. Konsep yang sama digunakan oleh ahli bomba untuk melihat menerusi asap ataupun tentera melihat menerusi kabus tebal.

Sumber: XDA-Developer

BACA  Edisi Peminat Galaxy S20 akan dirasmikan minggu hadapan