Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

SPAN menasihatkan pengguna jangan terkejut dengan kenaikan bil air bulan Mei

Pengguna di rumah mungkin akan menerima kejutan dalam bil air mereka tidak lama lagi. Ia berikutan masalah yang sama dihadapi dengan bil elektrik terbaharu.

Menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), bil air pengguna untuk bulan Mei akan lebih tinggi dari biasa berikutan pelarasan bil air untuk bulan Mac dan April. Ini disebabkan bacaan meter sebenar telah mula diambil untuk bil Mei, berbanding bacaan anggaran bagi bulan Mac dan April.

Bacaan anggaran untuk bil Mac dan April terpaksa dilakukan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac, yang tidak membenarkan petugas syarikat air membuat bacaan sebenar di meter pengguna. Selepas kelonggaran diberikan dalam PKP Bersyarat (PKPB), bacaan sebenar telah mula diambil dan ia perlu diselaraskan semula dengan kiraan anggaran sebelum ini.

Selain itu, SPAN menyatakan bahawa bil air pengguna di rumah juga meningkat disebabkan penggunaan yang lebih banyak di musim PKP. Ini kerana semua orang tidak lagi keluar bekerja di waktu siang atau berjalan keluar di hujung minggu, sebaliknya duduk di rumah sepanjang masa. Ini menyumbang kepada penggunaan air yang lebih dari biasa, termasuk penggunaan elektrik.

SPAN menasihatkan pengguna agar membayar bil air mereka mengikut waktunya kerana lebihan bayaran akan dibawa ke bil bulan seterusnya. Jika pengguna merasakan caj bil air yang dikenakan tidak berpatutan dan mahukan maklumat lanjut, pengguna perlu menghubungi penyedia perkhidmatan air atau membuat aduan ke span menerusi emel [email protected]

Sumber: Malay Mail

BACA  PKPP: Masjid di Wilayah Persekutuan dibenarkan 1/3 kapasiti untuk Solat Jumaat dan berjemaah