Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKPB: Rentas negeri dibenar untuk bernikah dan mengambil gambar praperkahwinan

Bakal pengantin kini dibenarkan untuk merentas negeri bagi menyelesaikan urusan pernikahan dengan syarat perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihak kerajaan turut membenarkan jurufoto mengambil gambar praperkahwinan hanya di tempat-tempat terbuka.

Walau bagaimanapun, orang ramai perlu patuh prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bagi pasangan pengantin yang ingin melangsungkan pernikahan, perlu mematuhi SOP yang sama seperti aktiviti lain termasuk tidak boleh lebih 20 orang dalam majlis, mengamalkan penjarakan sosial dan tidak bersalam.

Sumber: Jabatan Agama Islam Muadzam Shah

Begitu juga bagi aktiviti fotografi di tempat terbuka, pihak terlibat perlu menjaga penjarakkan sosial, amalkan langkah pencegahan dengan memakai topeng muka dan menggunakan pensanitasi tangan.

Sumber: Jabatan Agama Islam Muadzam Shah

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri turut menegaskan supaya orang ramai tidak cuba-cuba untuk merentas negeri kecuali buat urusan kes kecemasan, kematian, perubatan, serta mereka yang bekerja berulang-alik antara negeri.

Terdahulu, kerajaan turut memberi kelonggaran merentas negeri kepada pasangan yang terpisah semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Kebenaran tersebut diberikan kepada mereka yang mempunyai pasangan suami atau isteri termasuk di Sabah dan Sarawak dengan kelulusan daripada pihak PDRM .

Sumber: The Star

BACA  Digi dikesan bakal terjerumus dalam kancah Internet "tanpa had"