Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Adakah GrabFood sembunyikan kedai makan yang komisennya kurang lumayan?

Pernahkah anda berdepan dengan situasi kedai makan kegemaran dalam senarai GrabFood tiba-tiba hilang daripada radar tempahan? Anda mungkin masih belum paranoid sebab ada pengusaha makanan yang berada atas platform merungut yang kedai mereka tidak tersenarai dalam APP GrabFood secara tiba-tiba.

Satu utusan Facebook daripada Burgertory mendakwa mereka didiskriminasi pihak GrabFood. Menurut Burgertory, ia banyak melibatkan outlet-outlet kecil yang menyediakan hidangan bajet. Ramai pelanggan Burgertory merungut yang kedai tersebut tidak muncul dalam APP GrabFood walaupun berada dalam lingkungan penghantaran.

Asalnya, mereka sangka sistem GrabFood telah tetapkan radius tertentu kedai yang ingin dipaparkan pada pengguna tapi mereka dapati yang kedai lain berhampiran mereka tiada masalah untuk disenaraikan GrabFood. Apabila menghubungi pengendali platform, pegawai perkhidmatan pelanggan beritahu yang ia ada kaitan dengan kadar komisen yang GrabFood terima daripada penjual.

SIstem GrabFood, katanya, berikan prioriti kepada outlet yang berikan komisen lebih lumayan untuk dipaparkan dalam senarai cadangan.

Hal ini menjelaskan kenapa ada restoran dalam platform GrabFood “hilang” untuk beberapa hari. Yang peliknya, ada restoren yang agak jauh daripada lokasi saya ada tapi caj penghatarannya sedikit tinggi.

Kami masih menunggu, respons balas daripada GrabFood tentang hal ini.

BACA  Honor 9A tiba dengan bateri dan storan besar serta harga kecil