Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Memandu e-hailing dengan InDriver adalah melanggar undang-undang dan merbahaya

Memandu e-hailing menggunakan aplikasi yang tidak berdaftar dengan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), adalah melanggar undang-undang. Perkara ini diterangkan oleh Daryl Chong, Presiden Persatuan Pemandu Perkhidmatan E-Hailing Malaysia (MeHDA).

MeHAD baru-baru ini menerima laporan daripada pemandu e-hailing bahawa terdapat operator e-hailing baru, telah beroperasi sejak beberapa bulan lepas di Pulau Pinang. Operator tersebut menggunakan aplikasi bernama InDriver.

Semakan dengan APAD telah mengesahkan bahawa InDriver tidak memiliki Lesen Perniagaan Pengantaraan (LPP) untuk beroperasi di Malaysia. Sekaligus, menjadikannya satu kesalahan di dalam undang-undang Malaysia.

MeHDA menyeru semua pemandu e-hailing agar tidak mengguakan perkhidmatan InDriver kerana ia bukan sahaja melanggar undang-undang, malah tidak dilindungi insuran. Selain itu, InDriver tidak mewajibkan pemandu memiliki Lesen PSV menjadikannya satu lagi kesalahan di Malaysia.

Jika berlaku sebarang perkara tidak diingini semasa pemandu membawa penumpang menggunakan InDriver, ia akan menjadikannya lebih rumit kerana pemandu dan penumpang tidak dilindungi oleh insuran.

Sehubungan itu, MeHDA telah membuat laporan terhadap InDriver kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan meminta pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas terhadap syarikat yang tidak mematuhi undang-undang, demi menjaga keselamatan semua pihak.

Sumber: Malay Mail

BACA  Celcom naik taraf kuota internet percuma untuk pelanggan pascabayar