Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Hanya 20% dasar laut bumi kita ada petanya, tentu banyak harta karun dalam baki 80%

Sedang kita sibuk untuk ke bulan dan ke planet Marikh, tahukah anda yang kita cuma ada peta dasar laut beresolusi tinggi untuk cuma 20% kawasan berair bumi ini. Hal ini bermakna, sekitar 80% kawasan dasar laut kita tak tahupun apa ada di sana.

Masalah itulah yang cuba diselesaikan oleh The Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030 Project. Ia dilancarkan dalam tahun 2017 dan miliki objektif untuk memetakan keseluruhan dasar laut bumi ini menjelang 2030 dan jadikan maklumat tersebut sumber terbuka untuk semua orang.

A close up of a coral

Description automatically generated

Sebab kita perlukan peta terperinci dasar laut ada pelbagai. Yang pertama, dengannya kita boleh fahami perubahan iklim, perpindahan sedimen, kejadian tsunami dan risiko bencana alam. Pihak yang bergantung pada sumber perikanan juga terima manfaat kerana lebih banyak maklumat tentang ikan boleh dipelajar.

Gambar di bawah menunjukkan aliran trafik perkapalan secara masa nyata. Dengan ribuan pengangkutan air disekeliling bumi, tidaklah saya faham kenapa projek ini tidak boleh dipercepat.

A close up of a map

Description automatically generated

Mungkin pendekatan crowdsource seperti Waze boleh memecut inisiatif pensurveian kawasan perairan bumi.

Sumber: GEBCO Seabed 2030 Project

BACA  Microsoft Office 2021 bakal temui pengguna tak lama lagi