Lapor ke JPJ jika terjumpa nombor pendaftaran yang mengelirukan

MAF14, US4, CAS10, PDL15, TAH1, NAJ18, BAB1 – Sekali imbas orang mungkin tidak perasan bahawa ia sebenarnya adalah nombor pendaftaran untuk kenderaan. Ia boleh disalah erti jika huruf dan nombor tidak dijarakkan secukupnya dan boleh didenda oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Sumber: anak-ketam

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid, sepanjang Januari hingga Mei tahun ini, sebanyak 7,455 kenderaan dikompaun atas kesalahan menggunakan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi ditetapkan.

“Mereka yang menggunakan nombor ‘fancy’ mempunyai interpretasi sendiri yang kemungkinan ada maksud namun ia menyalahi peraturan JPJ. emilik kenderaan yang memasang nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi itu dan dipanggil untuk memberi penjelasan dan diperiksa sebelum disaman.” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat JPJ, hari ini.

Beliau turut menyeru orang ramai, untuk merakam gambar dan menghantar ke pusat aduan JPJ, jika terlihat mana-mana kenderaan yang memakai nombor ‘fancy’ sebegini. Aduan boleh dihantar menerusi emel ke alamat [email protected].

Sumber: Harian Metro