Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pemilik iPhone 12 perlu beli kepala pengecas dan fon kepala berasingan

Tarikh pelancaran iPhone 12 makin hampir, maka khabar angin juga semakin kuat bertiup. Terbaru, Apple dikhabarkan mungkin tidak akan memberikan kepala pengecas di dalam kotak iPhone 12, selepas khabar angin lebih awal menyatakan fon kepala berwayar tidak akan disertakan di dalam iPhone 12.

Ming-Chi Kuo, penganalisa terkemuka yang sering memberikan berita awal tentang Apple, melaporkan di dalam nota kajiannya bahawa iPhone tahun 2020 tidak akan datang dengan fon kepala berwayar, serta tiada kepala pengecas. Tetapi kabel pengecas akan ada di dalam kotak.

Aksesori yang datang bersama iPhone 12

Kuo percaya langkah ini diambil Apple untuk mengurangkan kos mereka untuk menampung kenaikan harga penghasilan kerana menyertakan sokongan 5G kali ini. Selain itu, Apple dikatakan mahu meningkatkan lagi inisiaitf mesra alam mereka.

Perkara ini diambil selepas kritikan dari pencinta alam sekitar bahawa kepala pengecas sering menjadi bahan buangan, kerana kebanyakan pengguna telah memilikinya dalam telefon pintar sebelum itu, atau mengecas melalui komputer.

Sebelum ini, gambar pengecas baru iPhone dengan kuasa 20W telah tersebar, dikatakan akan menggantikan kepala pengecas 5W dan 18W sedia ada. Rekaan pengecas 20W ini mirip dengan pengecas 18W, menggunakan sambungan USB-C PD untuk pengecasan pantas.

Walaupun kos penghasilan iPhone 12 meningkat disebabkan sokongan 5G, Kuo percaya dengan tidak menyertakan fon kepala dan kepala pengecas, Apple akan dapat mengekalkan harga pelancaran iPhone 12 sama seperti iPhone 11.

Sumber: Macrumors

BACA  Apple akan lancarkan produk pada 15 September 2020, besar kemungkinan bukan iPhone