Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kereta F1 Mercedes dicat hitam bagi perlumbaan musim 2020, tanda sokongan kepelbagaian

Pemandu kereta F1 Mercedes, Lewis Hamilton dan Valtteri Bottas akan memandu kereta F1 Mercedes berwarna hitam, bagi menyatakan sokongan terhadap kempen menentang rasisma dan diskriminasi. Ia juga sebagai tanda usaha syarikat tersebut untuk meningkatkan lagi kepelbagaian warna kulit di dalam pasukan F1 mereka.

Warna asal kereta F1 Mercedes musim 2020

Pengumuman ini datang berikutan protes yang diadakan di seluruh dunia berkenaan Black Lives Matter dan disokong oleh pemandu F1 terkenal berkulit hitam, Lewis Hamilton. Hamilton telah melancarkan Suruhanjaya Hamilton, satu kerjasama yang mensasar untuk menjadikan sukan permotoran terbuka lebih luas untuk pelbagai jenis masyarakat.

Pemandu F1 Mercedes, Lewis Hamilton

Mercedes buat masa ini telah mengenalpasti bahawa mereka memiliki hanya 3% pekerja bangsa minoriti, serta 12% pekerja wanita. Mereka akan mencari cara baru untuk menarik bakat dari kumpulan lebih meluas dan komited untuk melaksanakannya sebelum musim 2020 berakhir.

Formula 1 sendiri telah melancarkan inisiatif #WeRaceAsOne, bagi menunjukkan sokongan menentang wabak COVID-19 serta mengutuk rasisme dan ketidakadilan. Pasukan F1 diminta untuk mempamerkan pelekat pelangi di kereta F1 mereka, bersama tanda pagar #WeRaceAsOne.

Selain itu, Formula 1 juga menubuhkan jawatankuasa khas, untuk mengenalpasti peluang pekerjaan dan pendidikan untuk kumpulan yang kurang bernasib baik di seluruh ruang di dalam Formula 1.

Sumber: Formula 1

BACA  Isu video tular kena saman sebab tak pakai topeng, ini jawapan MKN