Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Perkara yang anda perlu tahu tentang Thunderbolt 4 dan jangan terkeliru dengan USB4

Intel telah menerbitkan perincian antaramuka Thunderbolt 4 mereka.

Menurut dokumentasi Thunderbolt 4, ia miliki japur data sekyas 40Gbps. Ada pelbagai aplikasi yang boleh berjalan serentak menggunakan jalur seluas ini.

Contoh termudah ialah perpindahan data sekurang-kurangnya selaju 10GB/s. Kemudian, jika anda ingin tambah monitor tambahan padanya, ia boleh menyokong sehingga dua panel 4K serentak.

Penggunaan berbilang aksesori tambahan yang ditambat secara daisy chain juga dimungkinkan dengan Thunderbolt 4. Senario yang boleh anda bayangkan adalah seperti menambat eGPU bersama monitor tambahan menggunakan hanya 1 port Thunderbolt 4.

Buat pengeluar yang berminat untuk mengintegrasikan Thunderbolt 4 dalam produk mereka, cip pengawal JHL8540, JHL8340, dan JHL8440 boleh diperoleh daripada Intel.

Menurut Intel, komputer dan aksesori yang diperkasa Thunderbolt 4 akan mula muncul dalam pasaran dalam tahun ini.

Anda jangan pula terkeliru dengan piawaian USB4 yang diperkenal USB-IF pada tahun lepas. Ia memang ada spesifikasi mereka hampir serupa seperti jalur data seluas 40Gbps. Tapi, piawaian USB4 lebih longgar daripada segi pensijilan.

Keperluan minimum yang perlu dipatuhi ialah:

  • Luas jalur 20GB/s
  • 1 sokongan monito external
  • Perpindahan data 10Gb/s
  • Kemampuan membekalkan tenaga 7.5W

Thunderbolt 4 juga miliki specs hampir serupa dengan Thunderbolt 3 terutamanya pada luas jalur 40Gb/s. Tapi, pensijilan Thunderbolt 4 lebih ketat seperti keperluan untuk memenuhi tahap keselamatan tertentu.

Sumber: Intel

BACA  Canon sasar pungut RM38.88 juta menerusi pengkomersialan mikrosatellit