Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google perketat syarat guna Android untuk telefon RAM bawah 2GB

Ekosistem telefon pintar Android memang sangat pelbagai terutamanya daripada segi spesifikasi. Kepelbagaian spesifikasi contohnya CPU dan RAM menyebabkan pengalaman yang dialami penggunanya berbeza. Ada beberapa inisiatif yang diambil Google untuk menyelaraskan pengalaman itu seperti pengenalan Android One dan juga Android Go Edition yang dikhaskan untuk peranti bajet.

Redmi Go

Dalam tahun 2017 lalu, Google sangat menyarankan peranti yang miliki RAM 1GB kebawah untuk memasang Android Go Edition tapi tidak pula mewajibkannya. Tapi untuk tahun 2020, Google dilaporkan mempertingkat standardnya jika pengeluar ingin menggunakan servis Android.

Nokia C2

Bermula Android 11, pengeluar yang ingin keluarkan produk yang ada RAM kurang daripada 512MB tidak dibenarkan memasang GMS. Maka, jadilah produk mereka macam telefon Huawei sekarang. Kemudian, Google juga mewajibkan telefon Android 11 yang dilancarkan menggunakan versi Go Edition sekiranya ia ada RAM kurang daripada 2GB. Perkara yang sama terpakai untuk telefon Android 10 yang dilancarkan bermula September 2020, golongan ini juga perlu gunakan Go Edition sebagai sistem operasi.

Antara telefon yang sedang menjalankan Android Go sebagai sistem operasi mereka ialah seperti

  • Nokia 1.3
  • Nokia C2
  • Samsung Galaxy A01 Core
  • Xiaomi Redmi Go

Mereka ini semuanya miliki RAM kurang daripada 2GB.

Sumber

BACA  Senam lebih dan kawal gula, 36% rakyat Malaysia turun berat badan ketika PKP