Imri Mokhtar kembali ke TM sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Esekutif

Telekom Malaysia (TM) hari ini memaklumkan kepada Bursa Malaysia berkenaan lantikan baru jawatan tertingginya. Imri Mokhtar, bekas Ketua Pegawai Operasi (COO) TM, akan kembali ke pangkuan TM untuk menduduki tempat Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Esekutif (CEO) kumpulan TM.

Imri akan menggantikan Datuk Noor Kamarul yang memegang jawatan tersebut sejak Jun 2019, berkuatkuasa 1 Ogos 2020.

Sebelum ini, Imri telah bertugas sebagai COO Celcom sejak 1 Mei 2020 dan pernah menjawat tugasan sebagai COO TM sebelum itu. Di TM, beliau pernah menduduki kerusi Naib Presiden Eksekutif Unifi, yang bertanggungjawab terhadap perkhidmatan konvergen TM termasuk telefon pintar, jalur lebar, talian mudah alih, TV dan WiFi.

Datuk Bazlan Omar (kiri) dan Imri Mokhtar (kanan)

Pada satu tempoh, selepas perletakan jawatan Datuk Bazlan Osman sebagai pemangku CEO Kumpulan TM, Imri telah memangku jawatan tersebut dari November 2018 sehingga Jun 2019. Terdapat laporan mengatakan Imri sebenarnya telah dicadangkan oleh Kementerian Kewangan ketika itu untuk mengambil jawatan CEO Kumpulan TM secara tetap, tetapi Datuk Noor Kamarul telah dipilih oleh barisan pengurusan Kumpulan TM untuk menggalas tugas tersebut pada Jun 2019.

Sumber: Bursa Malaysia