Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Dua TV Sony Bravia ini mampu tampung isyarat 4K120 Playstation 5 pada harga bermula RM4,299

Ini bukanlah TV yang baru, tapi sekadar menampal cap untuk tandakannya bersedia untuk PlayStation 5. Ada antara TV ini yang sudahpun berada dalam pasaran sejak Januari 2020 yang lalu. Dua model TV “Ready for Playstation 5” yang bakal masuki Malaysia ialah BRAVIA Z8H dan X90H.

BRAVIA X90H

Yang paling mampu milik ialah BRAVIA X90H yang boleh anda dapatkan pada harga bermula RM4,299 untuk ukuran 55”. Ada juga model 65” pada harga RM6,999.

Walaupun di halaman spesifikasi ia cuma menyokong isyarat 4K pada frekuensi 60Hz, tapi menurut Sony ia boleh dipertingkat kepada 120Hz melalui naik taraf firmware yang tidak diberitahu bila. Perlu diingatkan yang anda jangan terkeliru dengan refresh rate panel paparan dengan frekuensi input.

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Untuk menikmatinya, isyarat Playstation 5 perlu disalurkan kepada salah satu daripada HDMI yang menyokong piawian HDMI 2.1 menggunakan kabel HDMI khas.

X90H adalah sebuah TV pintar. Ia diperkasa sistem operasi Android. Jadi, anda boleh jangkakan antara muka yang biasa ditemui pada Mi Box dan yang seangkatan dengannya. Ia juga dilengkapi ciri-ciri seperti:

  • Google Chromecast
  • Apple Airplay
  • Apple HomeKit

BRAVIA Z8H

Ini adalah TV flagship Sony. Ia ada panel sebesar 85” pada resolusi 8K. Ia miliki tanda harga RM79,999. Daripada sudut spesifikasi, ia ada segala-gala yang Z90H ada tapi sokongan 4K120 TV ini memang tersedia, tanpa perlu sebarang kemas kini firmware.

Panel paparan TV ini ada teknologi X-tended Dynamic Range PRO yang katanya memperluas julat dinamik sehingga 14 kali. Seperti X90H, speaker TV ini turut menerima pensijilan Dolby Atmos. Jadi, jangkakan kualiti audio tanpa kompromi daripadanya.

BACA  Sony Playstation 5: Tempahan awal unit terhad di Shopee