Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google dan Facebook kelak perlu bayar lesen untuk gunakan kandungan berita dari Australia

Satu kajian terhadap landskap kewartawanan Australia menunjukkan yang kira-kira 3,000 peluang pekerjaan telah ditutup syarikat media konvesional kesan kurangnya perolehan daripada pengikalanan.

Hal ini kerana, ramai pengiklan kini menghamburkan duit kepada Google dan Facebook sedangkan mereka tak lakukan apa-apa pun untuk beroleh kandungan berita. Bagis setiap AUD100 yang dibelanjakan untuk iklan, hamper sepertiganya pergi kepada Google dan Facebook.

Rumusan kepada draf undang-undang yang sedang digubal

Merasakan perkara ini tidak adil, kerajaan Australia kini sedang merangka satu undang-undang baru yang memerlukan entiti dalam talian seperti Google dan Facebook membayar outlet media dalam bentuk imbuhan, sekiranya ingin menggunakan kandungan berita daripada media mereka.

Perkara ini masih di peringkat draft dan jika berjaya dikuatkuasakan, ia adalah yang pertama seumpamanya di dunia dan tentunya menjadi rujukan negara-negara lain yang sudah lama berperang dengan isu ini.

Mana taknya, sebahagian besar trafik Internet dunia berpusatkan Google dan pihak mereka miliki kuasa yang lebih besar. Contohnya dalam tahun 2014, salah satu media gergasi Jerman, Axel Springer melaporkan trafik ke laman web mereka menjunam sehingga 80 peratus kerana diturunkan daripada carian Google dan juga Google News.

Google lakukan demikian kerana tidak ingin terpalit dengan undang-undang baru Jerman berkaitan perlindungan hak cipta berita yang diterbitkan dalam negara itu.

Sumber

BACA  Powerbank wayarles dan pencukur elektrik baru Xiaomi sudah tiba di Malaysia