Isu video tular kena saman sebab tak pakai topeng, ini jawapan MKN

Sekiranya ada dalam kalangan anda yang disaman kerana tidak memakai topeng sewaktu menggunakan pengangkutan peribadi, anda boleh berhubung dengan pihak pengeluar saman untuk membatalkannya. Itu adalah antara intipati dalam siding media perkembangan terbaru COVID-19 oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Untuk anda yang terlepas berita, bermula 1 Ogos 2020, semua yang berada dalam Malaysia diwajibkan memakai topeng sewaktu berada di tempat awam yang sesak. Antara lokasi yang diwajibkan adalah seperti pengangkutan awam, pusat beli-belah, panggung wayang, dan sebagainya.

Pihak mereka telahpun berhubung dengan pihak polis dan Kementerian Kesihatan Malaysia berhubung isu itu. Menurut Ismail Sabri Yaakob, beliau telah menyatakan secara jelas sebelum ini bahawa pemakain topeng hanya diwajibkan dalam pengangkutan awam.

Beliau tampil menjawab isu video yang tular memaparkan penunggang motorsikal ditahan polis. Kebetulan sewaktu ditahan, kebanyakkan daripadanya tidak memakai topeng seterusnya mencetuskan spekulasi tersebut.

Yang sebenarnya, kesalahan yang dilakukan penunggang motorsikal dalam video yang dimaksudkannya adalah tidak berada di lorong motorsikal khas. Perkara ini biasanya berlaku di Lebuhraya Persekutuan terutamanya waktu hujan lebat, waktu malam, ataupun laluan motorsikal ditutup akibat proses selenggara.

Sumber, gambar pemuka