Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

8 fakta menarik siri Samsung Galaxy Note 20

Acara Samsung Unpacked 2020 menyaksikan pelancaran beberapa produk baru gergasi Korea Selatan itu. Mereka ada Galaxy Note 20, Galaxy Tab S7, Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live, dan Galaxy Z Fold2.

Siri Galaxy Note 20 adalah antara yang terawal tiba di Malaysia. Kempen tempahan untuk milikinya sudahpun berjalan kurang 24 jam daripada Unpacked 2020. Berikut adalah 8 benda menarik tentang siri Galaxy Note 20.

1. Telefon Galaxy Note pertama untuk orang kidal

Pertama kali dalam sejarah siri Galaxy Note, perumah stailus diletakkan di bahagian kiri telefon. Kedudukan butang kawalan bunyi dan kuasa juga berubah dan kini di bahagian kanan.

2. Sejumlah Air Gesture Baru untuk S Pen

Komponen ikonik Galaxy Note adalah S Pen. Stailus pada Galaxy Note ditambah baik setiap generasi. Untuk tahun ini, latensinya berjaya diturunkan ke 9ms untuk pengalaman menulis seakan sebenar.

Malah, ada beberapa jenis Air Gesture yang baru boleh anda gunakan untuk kawal telefon seperti melancarkan halaman Recent App, balik ke Home, dan sebagainya.

3. Samsung DeX dah tak perlukan kabel

Samsung DeX adalah salah satu ciri produktiviti yang terkenal pada siri Galaxy Note. Ia menukarkan telefon anda menjadi seperti sebuah komputer untuk mudahkan kerja anda. Dulu, anda perlukan dock khas ataupun kabel HDMI untuk disambung kepada paparan yang lebih besar.

Kemas kini kali ini membolehkan Samsung DeX diaktifkan hanya menggunakan Sambungan Wi-Fi.

4. Tetap diperkasa SoC Exynos

Biasanya, siri Galaxy Note akan diberikan cip satu generasi kedepan berbanding Galaxy S tahun yang sama. Tapi untuk tahun 2020, Samsung tetap gunakan Exynos 990 pada semua flagship 2020 mereka.

Bukan itu saja, walaupun terdapat khabar angin tentang edisi Exynos hanya akan dihadkan untuk kegunaan di Korea saja dan dalam pasaran lain diberikan Snapdragon, nampaknya kahabar angin tersebut tak benar.

BACA  3 perkara mustahil kini boleh dilakukan di Galaxy Z Fold2

5. Sokongan mikro-SD masih ada tapi hanya di Ultra

Agak pelik kenapa versi yang lebih murah tidak menyokong slot mikro-SD. Hal ini kerana kesemua telefon ini ada ruang penyimpanan yang sama iaitu 256GB. Slot tersebut mampu menampung kad sebesar 1GB.

6. Fizikaliti yang nyata berbeza antara Galaxy Note 20 Ultra dengan Galaxy Note 20

Materi bahan yang digunakan pada kedua-dua telefon sangat berbeza. Walaupun saiz lebihkurang sama, hanya versi Ultra diberikan paparan melengkung Dynamic AMOLED 2X sedangkan Note 20 hanya ada Super AMOLED yang diwarisi daripada Galaxy Note 10 Lite.

A picture containing computer

Description automatically generated

Kalau anda perhatikan Galaxy Note10 dan 10+, mereka asasnya telefon yang sama daripada segi luaran. Kedua-duanya gunakan paparan Infinity-O dengna bahaigan melengkung di bahagian sisi.

A picture containing electronics, monitor, device, computer

Description automatically generated

7. Dilengkapi Corning Gorilla Glass Victus

Galaxy Note 20 Ultra adalah yang pertama menggunakan kaca Corning Gorilla Victus. Kata pembangunnya, kaca kali ini tahan retak daripada jatuhan setinggi 2 meter dan juga dua kali ganda lebih tahan daripada.

Tidak dinyatakan oleh Samsung secara khusus, ia sekurang-kurangnya melindungi bahagian paparan telefon. Kerana bahagian belakang memang menggunakan kaca Corning, tapi versi Gorilla yang mana satu tidak diumumkan.

Galaxy Note 20 macam sengaja dicacatkan Samsung. Tiada laporan penggunaan kaca Gorilla Glass Victus padanya. Bahagian belakang pula adalah plastik.

8. Ini adalah Galaxy Note paling mahal setakat ini

Harga permulaan siri Galaxy Note 20 sudahpun melangkaui harga permulaan Galaxy Note 10. Lebih menarik, ini adalah Galaxy Note pertama melangkaui paras harga RM5,199.

Senarai harga pelancaran setiap Galaxy Note di Malaysia

Berikut adalah harga jualan siri Galaxy Note 20:

  • Galaxy Note 20 (LTE) – RM3,899
  • Galaxy Note 20 (5G) – RM4,299
  • Galaxy Note 20 Ultra – RM5,199