Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Cara betul basuh topeng guna semula menurut saintis

Pemakaian topeng muka adalah wajib untuk semua orang seperti arahan MKN pada awal bulan ini. Ada pelbagai jenis topeng muka digunakan orang sekarang, daripada pakai buang hinggalah yang boleh dibasuh.

Buat jenis yang pakai buang, tiada isu mengenainya kecuali ia perlu dibuang mengikut prosesdur yang betul. Tapi jenis yang guna semula ini ada risiko membawa virus jika tidak betul cara kendaliannya.

Bila kena basuh

Topeng muka jenis guna semula seperti yang diperbuat daripada kain sebaiknya dibasuh setiap hari ataupun jika ia menjadi lembab atau Nampak kotor. Anda disarankan untuk miliki beberapa unit topeng untuk pastikan bekalan topeng bersih sentiasa ada.

Jangan sentuh bahagian depan topeng atau bahagian dalam topeng sebaliknya kenadlikannya melalui penyangkut telinga.

Cara untuk basuh

Topeng kain boleh dicuci dengan mesin basuh. Tapi kalau anda khuatir ia rosak, anda boleh lakukan basuhan tangan.

Jika anda basuh gunakan tangan, pastikan anda bilas tangan selepas setiap basuhan untuk pastikan tiada saki baki bakteria terlekat di tangan anda.

Semasa keringkan, anda boleh gantung di ampaian di bawah sinaran matahari. Gelombang UV akan bantu mensterilkan permukaan topeng.

Saranan berguna

Topeng kain perlu ditukar jika ada kebocoran ataupun sudah lusuh. Kekerapan menukar bergantung kepada kualiti materi topeng dan gaya penggunaan anda. Kemudian, elakkan amalan kerap menyentuh topeng untuk perbetulkan kedudukan. Jika terpaksa, sanitasi tangan anda setiap kali menyentuh.

Sumber

BACA  Nvidia bayar USD 40 bilion untuk beli Arm bagi meluaskan teknologi AI